Workshop: Eerste Hulp bij de Risicoanalyse van uw bedrijf

Een gereedschapskist met tools

Inleiding
Nadenken over risico’s of onverwachte negatieve gebeurtenissen is niet iets waar je dagelijks mee bezig wilt zijn. Immers, het beheersen van risico’s is niet het primaire doel van de organisatie. Je wilt juist groeien in termen van omzet en klanten en niet bezig zijn met activiteiten die hier in eerste instantie weinig mee van doen hebben.

Maar  op het moment dat de organisatie groter wordt, zal de aandacht ook gaan verschuiven naar de interne bedrijfsvoering. Immers, om de producten en diensten te kunnen leveren, zul je ook je bedrijf intern goed moeten managen. Zo kan het gebeuren dat de organisatie de toenemende vraag naar goederen en diensten niet aankan. Met als gevolg dat niet op tijd geleverd kan worden. Of dat de kwaliteit van de levering slechter wordt. Of dat er geen rekening wordt gehouden met onverwachte gebeurtenissen die in de bedrijfsvoering kunnen optreden. Eenvoudige voorbeelden zijn:

  1. Niet alle bestellingen in een restaurant worden in rekening gebracht bij de klant. Gevolg: omzetverlies.
  2. De verkoper van een handelsbedrijf in computeronderdelen heeft ook de bevoegdheid om in te kopen. Hiermee kan een eigen winkel in een winkel worden gestart. Gevolg: omzetverlies.
  3. Een magazijnchef die de ontvangst van een sportauto pas een paar dagen later meldt in het voorraadsysteem. En de sportauto dus even kan gebruiken voor een leuk weekendje weg. Gevolg: waardeverlies sportauto.
  4. Een productieorganisatie is voor de levering van een specifiek onderdeel afhankelijk van slechts één leverancier. Gevolg: niet meer kunnen leveren aan klanten.

Deze risico’s kunnen voorkomen worden met een goede inrichting van de bedrijfsprocessen. En naarmate de organisatie verder groeit, worden de gevolgen van het optreden van deze risico’s alleen maar groter. Belangrijk dus dat de organisatie tijdig maatregelen invoert om deze risico’s het hoofd te bieden.

Inhoud workshop
Het programma van de workshop ziet er als volgt uit:
• In vogelvlucht worden de belangrijkste instrumenten en begrippen gepresenteerd die cruciaal zijn om de organisatie goed in te richten en te beschermen tegen risico’s.
• Introductie van een waargebeurde grote fraudezaak met specifieke aandacht voor de gebreken in de bedrijfsprocessen.
• Introductie en uitleg van het kader en de bijbehorende handvatten om snel en overzichtelijk de belangrijkste risico’s, gevolgen en beschermingsmaatregelen inzichtelijk te krijgen die cruciaal zijn in uw organisatie.

Voor wie
De training is voor iedereen die beter wil begrijpen op welke wijze je de organisatie en de bedrijfsprocessen kan inrichten en beschermen tegen onverwachte gebeurtenissen.

Doelstelling van de training
Na afloop van de cursus heeft de deelnemer een “mentale gereedschapskist” beschikbaar waarin instrumenten zijn opgenomen waarmee de eigen organisatie kan worden versterkt om het optreden van risico’s te voorkomen.

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op met mij via:

E-mail: A.hofman@acs.nl
Telefoon: 06 – 51.05.44.17

Cursusduur
3 uur

Datum
NNB

Tijd
13:00 uur – 17:00 uur

Locatie
ACS locatie of Incompany

Docent
drs. Arjan Hofman RO

Prijs
€ 249,00

Kennisgebied
Bestuurlijke Informatieverzorging/ Interne Beheersing

Branche
Alle branches

Maximaal aantal deelnemers
10

Overige informatie
Incompany trainingen op locatie zijn ook mogelijk

Direct inschrijven voor deze training

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.